Българският филм „Вчера“ е най-високо оценената европейска лента на всички времена според рейтингите в международната база данни за филми imdb (The Internet Movie Database). Това стана ясно, след като киноман съставил карта на любимите филми на Европа.

Интересната карта показва най-високо оценените художествени широкоекранни продукции от всяка европейска държава, според рейтинга им в imdb. Така става ясно, че българският филм „Вчера“ на режисьора Иван Андонов е не само най-популярната родна лента, но и най-високо оцененият филм в цяла Европа, наред със „Семейство Моромети“ от Румъния. Оценката на лентата е 8,7 от 10 възможни.

На картата виждаме, че „Вчера“ стои наред с такива класики като „Седмият печат“ на Ингмар Бергман (Швеция), „Животът е прекрасен“ (Италия), „Амели Пулен“ (Франция) и „Портокал с часовников механизъм“ (Великобритания). Важно е да се отбележи, че авторът на картата не е българин и тя е съставена съвсем обективно според гласуванията в интернет ресурса.

Критериите, посочени при съставянето на картата, са филмът да е бил показван на големите екрани, да е заснет в по-голямата си част на територията на страната (но не е задължително да е продуциран от нея) и да има поне 900 гласа в imdb.com.

Източник:silnabulgaria.com

Коментари

коментари