deca

Родните богаташи не пестят средства, когато става дума за образованието на наследниците си. Децата на едни от най-заможните хора у нас учат в най-престижните и скъпи колежи по света.

В едно от най-елитните училища в Европа – швейцарския колеж Льо Розе, учат трите деца на бившия шеф на надзорния съвет на СИБанк и приближен до Цветелина Бориславова – Славчо Христов, малкото дете на шефката на Надзорния съвет на Инвестбанк Петя Славова, наследникът на олигарха Николай Банев, малкият син на пловдивските хотелиери Маринела и Ветко Арабаджиеви и внукът на червения пловдивски бизнесмен Георги Гергов.

Швейцарският пансион има над 130-годишна история. Училището се гордее с възпитаници като белгийския крал Албер II, иранския шах Мохаммад Реза Пахлави, принца на Монако Рение III.

На швейцарската Мека на знанието са поверявали децата и внуците си световни звезди – Елизабет Тейлър, сър Роджър Мур, Джон Ленън и Йоко Оно, Даяна Рос, Аристотел Онасис, Уинстън Чърчил, Лилиан Бетанкур, разказва в. „Марица“.

Колежът е и единственото училище в света с два кампуса ­ летен на брега на Женевското езеро, и зимен в ски курорта Гщаад, където бе заточен известният режисьор Роман Полански. Завършилите колежа владеят 4 езика. Плюс родния, по който задължително полагат изпити. Подготовката е на изключително високо ниво. Освен общообразователните предмети се преподават 30 вида изкуства и 25 вида спорт. В края на годината например задължително се прави театрална постановка, подготвяна с помощта на актьори и режисьори от Шекспировия театър.

Годишната такса за първокласното образование възлиза на 150 000 евро (приблизително 293 370 лева). Въпреки че родителите на възпитаниците на колежа плащат огромни суми, ръководството на училището не търпи нисък успех или лошо държание. Всеки ученик, който не отговаря на високите изисквания, веднага бива изключван. Такъв е случаят с дъщерята на бившия ни външен министър Надежда Нейнски, Виолета. В родината си е бил изпратен и наследникът на алкохолния бос Миню Стайков.

 

Ето къде учат децата на Арабаджиеви, Гергови и Баневи /снимки/

 

Източник: ПИК

Коментари

коментари