bde4cf09809876f6b65047ea2e165a45

Със сериозен скандал приключи седмицата за Министерство на отбраната. Заради търг за продажба на 374 броя различни боеприпаси и 33 броя части от стари немски танка „Майбах“ се стигна до уволнението на директора на агенция „Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД Ваньо Кръстев. Военният министър Ангел Найденов е разпоредил крайната мярка в петък. „Информацията ви е вярна“, потвърдиха за „Труд“ от МО. Според запознати министърът е бил бесен на откровено нагласения търг.

За първи път обявата за продажба на различни видове 130-мм оръдия, артилерийски системи, радиостанции, тегличи, ремаркета и куполи с оръдейни тела за танкове „Майбах“ се появи на 18 октомври (петък). Според тръжната документация всичко се продава „анблок“ с начална цена от 943 400 лв. Различните номенклатури се намират в Несебър, Созопол, Царево, Балчик, Варна, Корен (Хасковско), Ягодово (Пловдивско), Благоевград, Чешнегирово, Доброславци, Ямбол, Казанлък и Разград. Според условията те могат да бъдат видени само на 23 и 24 октомври. За два дни не е възможно да се обиколят и половината от местата, анализират участници в търга. Крайният срок за подаване на офертите бе до 12 ч на 25 октомври. Малко преди края на работното време на „Снабдяване и търговия – МО“ на интернет страницата на фирмата бе съобщено, че се спира продажбата на елементите от танковете „Майбах“. Общата стойност на търга е намалена с 48 000 лв. След това шефът на фирмата е уволнен. Най-вероятно целият търг ще бъде спрян и ще бъде насрочен нов.

Най-голям шум около историческите немски танкове „Майбах“ се вдигна покрай ареста на офицера от резерва Алексей Петров, който заедно с германски гражданин бе обвинен в опит да открадне танк. Това дело още се точи по съдилищата. Около танковете „Майбах“, които след като гръмна тази афера бяха изровени, непрекъснато има скандали. Немските машини бяха разположени като „фалшиви“ огневи точки по цялата ни граница с Турция, за заблуда на противника. Идеята е била при нахлуване на чужда армия врагът да удари по тези точки и да разкрие позициите си, след което да бъде неутрализиран.

Армията изкопа куполи, няколко корпуса, оръдия и др. елементи. Твърди се, че те имат колекционерска стойност. Експерти от военния музей обаче обясняват, че цената на тези елементи не е чак толкова висока, тъй като са в много лошо състояние. На няколко пъти МО тръгва да ги продава, но не успява заради скандали и съмнения, че търговете са нагласени.

Най-вероятно на овакантеното място в „Снабдяване и търговия“ ЕООД ще бъде назначен Емил Петров. Той заемаше този пост до 2008 г. Военната фирма се занимава с разпродажба на ненужното въоръжение и техника. Комисионата за службата е 3% от всяка една сделка.

Източник: trud.bg

Коментари

коментари